К основному контенту

Facebook


Фейсбу́к (англ. Facebook) — найбільша у світі соціальна мережа, що почала працювати 4 лютого 2004 року як мережа для студентів деяких американських університетів. Засновником та головою сервісу є Марк Цукерберг. За даними рейтингу Alexa Rank, сайт facebook.com посідає 7 місце за відвідуваністю у світі. Станом на грудень 2018 року Facebook стверджував, що мав понад 2,3 млрд активних користувачів щомісяця. Станом на вересень 2019 року кількість користувачів з України становила 13 млн.

Головний офіс компанії Facebook, Inc. розташований в місті Менло-Парк, штат Каліфорнія, США. Компанії також належать сервіси Інстаграм, WhatsApp та розробник шоломів віртуальної реальності Oculus VR. Основною статтею доходу є реклама. Чистий дохід Facebook за 2015 рік становив 3,688 млрд доларів США, що на 25 % більше, ніж роком раніше (2,94 млрд доларів у 2014) Ринкова капіталізація компанії станом на квітень 2016 року становила 319 млрд доларів Facebook, Inc. є однією з найбільших інтернет-компаній у світі, в списку «Fortune 500» найбільших корпорацій США займає 157 місце..

Марк Цукерберг написав сайт «Facemash», попередника Facebook'у, 28 жовтня 2003 року, навчаючись на другому курсі Гарвардського університету. Як повідомила газета The Harvard Crimson, сайт нагадував інший інтернет-ресурс — «Hot or Not» і «використав фотографії, зібрані з он-лайн facebook'ів дев'яти коледжів, розміщуючи їх попарно і пропонуючи користувачам вибрати „найгарячішу“ особу».

Марк Цукерберг, засновник Facebook, у своїй кімнаті гуртожитку Гарварду, 23 листопада 2005

Щоб досягти цього, Цукерберг дістався захищених зон комп'ютерної мережі Гарварду і скопіював фотографії зі студентських посвідчень, розміщених у базі даних гуртожитків коледжів. Гарвард на той час не мав студентського «facebook'у» (каталогу із фотографіями та основною інформацією). Протягом перших чотирьох годин Facemash привернув увагу 450 відвідувачів і було здійснено 22 тисячі фотопереглядів.

Вебсайт швидко потрапив до кількох кампусівських серверів розсилки, однак через декілька днів його заблокувала адміністрація Гарварду. Цукерберга звинуватили в порушенні безпеки, авторських прав і права на особисту інформацію, і йому загрожувало виключення з університету. Втім, звинувачення було знято. Того ж семестру Цукерберг розширив початковий проєкт, створивши інструмент для соціальних досліджень ще до випускного іспиту з історії мистецтва. Він виставив на вебсайті 500 зображень пам'яток культури доби Августа, розмістивши на кожній сторінці ілюстрацію та статтю з коментарями до неї. Цукерберг відкрив доступ до сайту своїм однокурсникам, і люди почали ділитися примітками.

Наступного семестру, у січні 2004 року, Цукерберг почав писати код для нового вебсайту. За його словами, його надихнула стаття у The Harvard Crimson про інцидент із Facemash'ем. 4 лютого 2004 року Цукерберг запустив «Thefacebook», який спочатку знаходився на thefacebook.com.




Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Microsoft Corporation

  Корпорація Майкрософт (Microsoft Corporation) — багатонаціональна корпорація комп'ютерних технологій зі 124 тис. працівників у 102 країнах (2017 р.), є найбільшою у світі компанією — виробником програмного забезпечення. Головний офіс розташований у корпоративному кампусі в Редмонді, штат Вашингтон. Штаб-квартира Майкрософт у Аргентині Найпопулярнішими продуктами корпорації є операційні системи Microsoft Windows та офісний пакет Microsoft Office. Майкрософт володіє значними компаніями в інших частинах ринку, як от кабельна телевізійна мережа MSNBC, інтернет-портал MSN і мультимедійна енциклопедія Майкрософт «Encarta». Компанія також продає апаратне забезпечення, наприклад, комп'ютерні миші Майкрософт, а також такі розважальні продукти, як Xbox, Xbox 360, Xbox One, Xbox One X та MSN TV. Ім'я «Майкрософт» означає  програми для мікрокомп'ютерів , що зараз часто зменшують до двох літер —  МС . Компанію заснували в місті Альбукерке, Нью-Мексико 4 квітня 1975 року Білл Гейтс

Google LLC

  Компанія заснована 4 вересня 1998 року як приватна компанія, що займається розробкою, розвитком і дизайном найпопулярнішого в   інтернеті   пошукового сервісу . Google підтримує та розробляє низку інтернет-сервісів і продукції, отримуючи дохід передусім від реклами, завдяки своїй програмі   Ads . Компанію заснували   Ларрі Пейдж   і   Сергій Брін . 19 серпня 2004 року Google розпочала продаж своїх акцій на фондовому ринку. Тоді   Ларрі Пейдж ,   Сергій Брін   та   Ерік Шмідт   домовилисяпроспільну співпрацю протягом 20 років,д о 2024 року. Проголошеною місією компанії від самого початку була «організація світової інформації, забезпечення її доступності та користі для всіх», а неофіційне гасло компанії, придумане інженером Google Полом Бакгейтом: «Не будь злим» ( англ.   Don't be evil ). 2003 року компанія переїхала до своєї нинішньої штаб-квартири в   Маунтін-В'ю   (штат   Каліфорнія ), де працюють близько 28 тис. робітників. Google керує понад мільйоном серверів у центрах оп

Netflix, Inc

Netflix, Inc.  — американський провайдер медійних послуг та   продюсерська компанія   зі штаб-квартирою в   Лос-Ґатос ,   Каліфорнія . Компанія була заснована 1997 року Рідом Гастінґзом і Марком Рендолфом у   Скотс-Валлі ,   Каліфорнія . Основною сферою бізнес-діяльності компанії є надання передплачуваних послуг із мережевої трансляції бібліотеки кінофільмів та телепередач (включно зі створеними самою Netflix). Станом на квітень 2020 року, Netflix налічує 182 млн передплатників по всьому світу, з них 69 млн у США. Netflix доступний у всіх країнах і регіонах окрім континентального   Китаю   (через місцеві обмеження),   Ірану ,   Сирії ,   Північної Кореї   та   АР Крим   (через санкції США). Офіси компанії також розташовані в   Бразилії ,   Нідерландах ,   Індії ,   Японії   та   Південній Кореї . Netflix є членом   Американської асоціації кінокомпаній   (ААК). Виробництво та поширення вмісту компанією теж відбувається по всьому світу. Первісною бізнес-моделлю Netflix було орендування т